Boktips: Prins Hatt under jorden

Prins Hatt under jorden

 

“Prins Hatt under jorden”, var en av mina favoritböcker som barn. Den är bearbetad av Åke Holmberg och illustrerad av Hans Johannesson. Texten är byggd på en gammal folksaga och handlar om en kvinnas kamp för att rädda sin make. Den norska versionen av sagan heter “Östan om sol och västan om måne” och har bearbetats till en bilderbok med underbara och imponerande illustrationer av P.J. Lynch.

 

Hans Johannessons illustrationer i “Prins Hatt under jorden” är inte lika tekniska, men än mer charmiga. Bilderna är mörka och magiska, samtidigt som de “goda” karaktärerna ser barnsligt oskyldiga ut. Det mest speciella med Johannessons illustrationer är att allting är levande: träden, stenarna och bergen är halvt slumrande gestalter som förstärker bildernas sinnesstämning.

Även träden lyssnar till den ljuvliga musiken.

Även träden lyssnar till den ljuvliga musiken.

"Runt elden satt det fullt med småtroll. Där satt också en ful gammal trollkäring som hade en så lång näsa att den stötte ihop med hakan. Hon såg ut som själva berget."

“Runt elden satt det fullt med småtroll. Där satt också en ful gammal trollkäring som hade en så lång näsa att den stötte ihop med hakan. Hon såg ut som själva berget.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historien är i grunden lik myten om Amor och Psyche och handlar om mod och tillit. Prins Hatt och prinsessan lever i hans underjordiska sal och prinsen kommer bara hem på natten när alla ljus är släckta. En häxa har förtrollat honom så att han ej kan visa sitt ansikte. Efter att sagans hjältinna, den unga prinsessan, inte kan stå emot sin nyfikenhet, kastas hela deras liv i spillror. Hon måste sedan gå igenom många svåra prövningar för att rädda sin make och hon måste vara mycket modig, men också visa prov på tillit och godhet till dem hon möter på vägen. Kanske var det ändå bra att hon trotsade förbudet, för inte kan man ha en relation utan att visa sitt sanna ansikte.

   /Marta

 

 

 

 

 

 

 

4 reaktion på “Boktips: Prins Hatt under jorden

  1. Åh, jag hade glömt denna boken! Jag älskade den! Nu måste jag leta i barnens bokhylla. Eller kanske det var min syster som fick den när vi delade böckerna? Den vill jag få tag på och läsa igen!

  2. Intressant. Jag har inget minne av att jag stött på den berättelsen men det är inte alldeles omöjligt efter som min mormor alltid berättade gamla folksagor. Jag skulle vilja se mer hans Johannesson. Vad har han mer illustrerat?

  3. Jag drogs till bilderna, de är så vackra och mystiskt mörka samtidigt. Sedan kommer jag ihåg hur sorgligt det var när pappan var tvungen att lämna prinsessan.. och hur spännande trollen var. Jag gillar verkligen att de är flera tusen år gamla och ser ut som berget. Det är fascinerande med det som är så uråldrigt och vist. Sedan finns det ju starka psykologiska undertoner, som man som liten känner av men inte kan sätta fingret på. Jag älskar symboliken och allvaret i gamla folksagor, de är grymma och förtrollande samtidigt, precis som alla konstformer kan göra rör de vid en sannare och djupare bild av verkligheten.

  4. Jag blir nyfiken på varför det var en av dina favoritböcker som barn, kommer du ihåg? Jag hade prins hatt under jorden på kassettband när jag var liten, minns att jag tyckte den var lite obehaglig men drogs ändå till den. Tror det var just pga det där att prinsessan inte fick titta på prins hatt i början, läskigt ju att man inte får titta på den man bor med, som inte ens är en onding!

Kommentarer inaktiverade.