Sitti’s Secrets

Här kommer en recension av “Sitti’s Secrets”, skriven av Naomi Shihab Nye och illustrerad av Nancy Carpenter. Jag hittade boken i en liten bokaffär i det konstnärliga och bohemiska området Nevek Sedek i Tel Aviv. Naomi Shihab Nye föddes 1952 av en palestinsk pappa och en amerikansk mamma. Hon är författare, poet och låtskrivare.

IMG_8155IMG_8157

IMG_8159


Både texten och illustrationerna är väldigt poetiska och både förstärker och komplementerar varandra. Sitti’s Secrets är en stillsam och mycket vacker bok, som får olika världsdelar att kännas närmare varandra.

 

 

Nancy Carpenters illustrationer är gjorda med en kollageteknik, där hon lägger in foton, mönster, kartor och sedan målar på med akryl. Jag kan ibland vara känslig för kollage, då det kan bli lite rörigt eller halvfärdigt, men här är det mycket skickligt och smakfullt gjort.

 

Precis som författaren har bokens huvudkaraktär “Mona” en farmor som bor i Palestina. Mona bor i USA men får här åka och hälsa på sin farmor. De pratar olika språk så de hittar på ett eget språk att kommunicera med. “Sitti” är arabiska för mormor/farmor. Och Sitti’s Secrets handlar om de hemligheter Mona delar med sin farmor genom att lära känna henne.

Boken visar på samhörighet som går över kulturskillnader, språk, murar och tusen mil och förmedlar en önskan om fred. Den tål att läsas många gånger!

Bilden visar hur Sitti läser lycka i Monas panna:

IMG_8161

“Does my grandmother know what will happen in the world? Does the world have a forehead? Sometimes I think the world is a huge body tumbling in space, all curled up like a child sleeping. People are far apart, but connected.”

 /Marta

En reaktion på “Sitti’s Secrets

  1. Underbar! Förstår att den inspirerar. Hög kvalitet i både språk och bild! Men ännu inte översatt till svenska, förmodar jag…. -:)

Kommentarer inaktiverade.