Gästbloggare: Kajsa Lind

Idag gästbloggar Kajsa Lind, som har illustrerat två bilderböcker som kommer ut senare i år. Om ni vill se mer av Kajsa så gå in på kajsalind.se.

(Jag känner förresten igen mig i att sitta och grimasera när man ritar miner. Skönt att det inte bara är jag!)

Mycket läsnöje!

/Sanna

Det som jag framförallt hade siktet inställt på redan när jag först började fundera på att frilansa var barnböcker. Jag har alltid gillat att hitta på och måla upp olika världar och ge liv åt karaktärer som dyker upp i huvudet. Därför är jag självklart superglad över att jag nu har nått mitt mål med två barnböcker som kommer ut i år. Den ena är skriven av Kristina Murray Brodin och släpps på Olika förlag i september. Den andra har Karin Jacov skrivit och Idus Förlag kommer att ge ut den någon gång under sommaren. Jag tänkte berätta lite mer om den sistnämnda boken och hur processen ser ut när bilderna växer fram!

”Malte Modig” som boken heter beskriver Karin själv såhär ”Malte funderar mycket på om man måste vara modig när man heter Modig när det finns så mycket att vara rädd för. Vi får följa med Malte och hans bästa vän Märta under en dag där modet prövas genom ett par högst vardagliga men för Malte ändå skrämmande händelser.”

Första gången jag fick läsa Karins manus kände jag direkt att vi tänker väldigt lika. Jag såg snabbt framför mig hur bilderna och karaktärerna skulle se ut och gjorde upp ett bildmanus som Karin fick läsa. Det visade sig att min känsla var rätt, Karin tyckte att mina bilder stämde bra överens med hur hon själv hade tänkt sig! Efter lite skissande hade jag två personer att visa upp:

Därefter var det bara att sätta igång med bilderna! Innan jag började rita så hade jag en genomtänkt bild av hur miljöerna skulle se ut. Mina skisser är oftast väldigt slarviga, kladdiga och fula. Här kommer ett exempel:

10345107_10154126454800553_575742348_n

När ”fulskissen” är hyfsad så tar jag fram tunna tuschpennor och ljusbord och gör en ”finskiss”. Såhär kan det se ut när den är klar:

10253193_10154126455545553_606313837_n

Därefter åker allt in i datorn via scannern och jag tar fram min ritplatta och startar photoshop och sätter igång med färgläggning:

10346778_10154126456125553_1798946097_n

Ofta kommer jag på mig själv med att sitta och grimasera när jag ritar miner eller kroppsuttryck på mina figurer. Här om dagen när jag hade ritat flera bilder av rädda och bekymrade Malte så hade jag nästan huvudvärk så mycket jag hade rynkat mina ögonbryn. Så känsla och inlevelse är väldigt viktigt när jag ritar. Det är också de berättelserna som jag gillar bäst, de som är fyllda av känslor och relationer och uttryck. I arbetet med denna boken har jag och Karin haft fria händer och kunnat bolla idéer och tankar under processen, vilket har fungerat mycket bra. Jag vet att Karin har åtminstone en uppföljare på gång men jag håller tummarna för att det ska bli en hel serie med Malte-böcker. Det har helt enkelt varit superroligt att rita Malte Modig, vilket jag hoppas kommer att synas i bilderna!

/Kajsa

En reaktion på “Gästbloggare: Kajsa Lind

  1. Vad roligt att läsa om dina tankar kring arbetet med vår Malte bok! Det har varit en fröjd att samarbeta med dig Kajsa! Och det märks VERKLIGEN i bilderna att du har haft roligt och jag hoppas också VERKLIGEN att vi får göra en hel serie Malte-böcker!

Kommentarer inaktiverade.