Gästbloggare – Polina Savchenko

När jag var liten så drömde jag om att skriva många tjocka böcker. Jag började oändligt många gånger och alla mina försök gick inte länge en “Del 1 av Bok 1”… Jag hade inte tillräckligt med tålamod, inte alls någon kunskap och tänkte inte så mycket på ett syfte eller idé för mina böcker. Jag var ett litet barn.

Jag blev äldre och hade många andra intressen, och beslutade att jag inte är en författare och att om jag vill skriva behöver jag att läsa kanske alla världens böcker för att lära mig hur man gör.

Men för ungefär två år sen letade jag väldigt intensivt efter ett jobb och egentligen efter vad jag vill göra i mitt liv. Jag provade olika roller och gjorde vad jag alltid drömde om att göra sedan jag var en liten flicka. Då fick jag idén att skriva en bok till min lillebror som då bara var en liten bebis.

Jag började och det gick väldigt lätt eftersom att jag inte hade några förväntningar – jag gjorde som jag kände var bra precis för mig i denna stund och plats att göra. Även om jag från början skapade en sagovärld, så blev till slut allt i berättelsen en sanning. En sanning om mig och mina funderingar över att varje person i världen har en unik kraft, talang, någonting som man inte bara är bra på att göra men som också hjälper personen att upptäcka och vara sig själv. Jag tänkte ibland att kanske det bara är jag som kan förstå allt i min egen bok på grund av att jag involverade mycket av mina egna barndomsminnen som tydligen bara jag vet om.. Men efter att ha fått några recensioner förstod jag att varje person som läser den hittar någonting för sig själv. Jag använde några olika vinklar för att skapa en berättelse. Jag skrev om mina tankar och känslor, men på ett enkelt sätt och genom ett prisma av jämförelser och symboler. Några läsare tyckte att både berättelsen och illustrationerna påminner om “Lille prinsen”.

Karaktären från “The first story of Seed” har ett namn som betyder ett frö och symboliserar en potential som kan utvecklas till någonting som världen aldrig har sett förut. Jag är inte säker på om alla som läser kan förstå det direkt. Men jag tycker inte att det är problem och tvärtom är ett intressant experiment. Vi läser alltid med vår egen röst och använder vår egen erfarenhet och kunskap för att analysera en bok. I detta fallet avslöjar berättelsen de baktankar som läsaren är redo för.

Jag skrev den första delen och gjorde illustrationer till den direkt. Jag skickade den till min familj som julklapp och de gillade den mycket. Jag hade redan en idé för fortsättningen, och jag genomtänkte och ritade även en karta för berättelsen med alla karaktärer och platser som de ska besöka och vad som ska hända.

Det var svårt att skriva regelbundet och snart hittade jag en tävling på Amazon för nya böcker. Deadlinen för tävlingen blev en motivering för mig att göra färdig min bok. Först skrev jag färdigt. Jag redigerade nästan ingenting.  Det var intressant för mig att se hur boken skulle bli utan någon strikt analys och redigering. Det var nästan som en uppgift för mig att låta min intuition leda processen. Det fanns ingenting för mig att förlora – det var bara spännande för mig att göra och det gick väldigt smidigt. Jag utforskade mina egna flöden av tankar när jag skrev.

Efter att texten var färdigt gjorde jag illustrationer. Det tog mig ungefär tre veckor sammanlagt att göra det. Illustrationerna är inte slumpmässiga heller. Det finns en som är precis likadan som en utsikt från ett fönster från ett verkligt hus i Lund..

Efter att min bok var färdig formaterade jag den enligt Amazons regler och publicerade i både elektronisk format och pappersformat. Jag har fått hjälp av min pojkvän och en vän att redigera texten, som jag var väldigt tacksam för. Min pojkvän stödde mig mycket genom hela processen.

Det är verkligen underbart att vem som helst kan lägga upp en bok på Amazon gratis och sen enkelt beställa den i pappersformat för sig själv eller någon annan. Det är kanske en av de största internetbutikerna av böcker och då självklart en bok som man publicerar där är tillgänglig för köp av nästan vem som helst.

För att vinna i tävlingen måsta man ha haft största antal recensioner till sin bok. Vanligtvis är det bara de som har köpt mycket innan på Amazon som kan lämna recensioner. Jag klarade inte att samla många recensioner innan deadlinen och såklart hade jag också inga förväntningar att jag kan tävla med professionella författare. Men det var ändå än underbar upplevelse som gav mig en behaglig känsla av att göra en bok från början till slut.

Nu vill jag översätta boken till ukrainska som är mitt modersmål och sen skriva vidare. Jag har en ide för en fortsättning. Men det känns att jag vill prova någon annan stil av att skriva och illustrera. Så kanske fortsättning kommer lite efter att jag har  experimenterat med andra idéer och böcker.