Barnböcker (En tidsresa) del 2

Under mitten av 1800-talet införde Sverige obligatorisk folkhögskola vilken hjälpte till att sprida läskunnigheten till lägre åldrar och samhällsklasser.

Bland 1800-talsklassikerna har vi så klart H C Andersens sagor, Oliver Twist och Alice i Underlandet.

473px-Calineczka_VP_ubt

Tummelisa skriven av H C Anderssen

 

img_1201773_32279258_0

Nils Holgersson. Som han såg ut i Japan

1906 gav Selma Lagerlöv ut boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Det var den första svenska boken som översatts till över 60 språk. Boken var ursprungligen skriven  som läsebok i svensk geografi och ingick i serien Läseböcker för Sveriges barndomsskolor.

0121

Barnen ifrån Frostmofjället.

I början av 1900-talet började barnlitteraturen räknas som en egen genre. Barnböcker började skrivas om socialt engagemang. Som exempel har vi Laura Fitinghoffs Barnen ifrån Frostmofjällen och äventyr- och detektivromaner blev populärt. Fabler och sagor blev också större. Vi fick en bredd bland barnböckerna.

Vilka av dessa gamla barnböcker har du läst?  Eller kommer du att tänka på någon annan?

3 reaktion på “Barnböcker (En tidsresa) del 2

  1. HC Andersens berättelser verkar leva vidare på olika sätt. Och Alice i Underlandet tycker jag är överallt, fast kanske mest för vuxna. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige hade när jag gick i skolan ersatts av Pojken och Tigern. Den minns jag inte som någon storfavorit direkt. Så fort fakta och kunskap vävs in på ett onaturligt sätt får jag taggarna ut. 🙂

    • Pojken och tigern? Vad är det för bok? Är det istället för Nils Holgersson? Det är intressant med dessa böcker är att dom är så gamla men fortfarande håller. Undra vad det finns för böcker som glömts bort? Kanske något man skulle lyfta fram. 🙂

Kommentarer inaktiverade.