Akvarellteknik

Idag tänkte jag skriva lite om hur jag gör en illustration. Jag följer ingen klassisk teknik och har egentligen aldrig lärt mig hur man “ska göra”, utan har lekt och experimenterat fram min egen stil.

illustration_leonhardt_dröm_web
_MG_8074_MG_8072

Jag börjar med att skissa. Oftast gör jag några små skisser innan jag börjar rita upp bilden på akvarellpapper.

 

 

 

Min idé var först  att göra en jättestor sovande leopard och en flicka som springer emot den.

Det är svårt att förklara hur själva inspirationsprocessen går till, men när jag började rita leoparden kände jag att det inte var helt rätt och så fick jag idén om ett lejon som flyger genom universum.

_MG_8073

 

 

 

 

 

 

Jag googlar lite referensbilder på hoppande lejon och börjar rita bilden tunt med blyerts på akvarellpapper. Till den här bilden använde jag Dekorimas “Aquarelle” istället för “The Langton Prestige” som jag brukar använda. Båda funkar väldigt bra till min teknik.

Sen är det dags för den roligaste delen: måla! _MG_8067

Jag har tyvärr inga bilder från processen, men jag börjar med bakgrunden. Här låter jag färgerna flyta ganska fritt och går över ytan flera gånger med olika nyanser, lägger i tjockare med färg på vissa delar, mer vatten för att färgen ska flyta och lägga sig vackert. Ibland suger jag upp lite färg med en tuss papper, vilket också ger en fin effekt. Jag suger upp mycket färg där jag ska måla stjärnor, vilket ger ett fint ljus runt dem.illustration_leonhardt_dröm_web_detalj

Till lejonets päls använder jag en lite bredare, spretigare pensel och lägger flera lager med olika nyanser.

illustration_leonhardt_dröm_web_lejon

Sedan går jag över pälsen och andra detaljer med färgpennor, det ger en annan textur. Jag använder akvarellpennor. De är mjukare är andra färgpennor och färgen är vattenlöslig om man sedan vill mjuka upp texturen med pensel. Stjärnor och vissa andra detaljer fyller jag i med vit täckande färg.

_MG_8068

 

_MG_8071

_MG_80695

 

 

 

 

Slutligen fyller jag i alla linjer med vattenfast tusch och stålstiftspenna.

 

 

 

_MG_8063

 

/Marta

 

3 reaktion på “Akvarellteknik

  1. Väldigt intressant. Och inte bara det. Väldigt bra skrivet också. Det hade varit kul att se lite under arbetets gång någon gång. Dina bilder är underbara!

Kommentarer inaktiverade.