Om att aktivt söka inspiration

Peter Brown är en illustratör (och författare) från USA som har gjort flera häftiga bilderböcker, själv har jag “Mr Tiger Goes Wild” och “The Curious Garden”. Jag är också sugen på att köpa “Creepy Carrots”. Hursomhelst, han har skrivit ett jättebra blogginlägg om hur han kom fram till illustrationsstilen i “Mr Tiger Goes Wild”. Han började med att studera hur andra illustratörer och författare hade hanterat antropomorfiska djur och grottade ner sig i gammal Disney-konceptkonst (fantastiskt fina bilder). Efter ett tag började han se mönster i vad för specifika element det var han fastnade för i dessa verk och försökte komma på hur han skulle kunna kombinera ihop dessa i en helt egen stil (vilket han också lyckades med). Detta skulle jag säga är ett framgångsrikt exempel på hur man aktivt kan söka inspiration.

Mr Tiger Goes Wild

Andra menar att det är meningslöst och slöseri med tid att aktivt söka inspiration. Det man däremot kan göra är att skapa bra förutsättningar för att kunna bli inspirerad när man minst anar det. Ytterligare några menar att inspiration är för amatörer eller helt enkelt bullshit. Ett proffs är någon som helt enkelt ser till att jobbet blir gjort.

“Inspiration is for amateurs — the rest of us just show up and get to work.” /Chuck Close

Enligt wikipedia är inspiration ett stimuli som sätter igång mental verksamhet (egentligen inte alls direkt kopplat med motivation eller kreativitet). Hur vi än ser på inspiration tror jag att nyckeln är att inse att allas skapandeprocesser ser olika ut. Det gäller att hitta sina egna knep för att arbetet ska bli njutbart och roligt. De flesta framgångsrika och produktiva författare och illustratörer verkar dock vara överens på en punkt: Det är meningslöst att sitta och vänta på inspiration, gör du ingenting får du ingenting gjort!

//Frida

En reaktion på “Om att aktivt söka inspiration

  1. Åh vad intressant! Jag märker att jag blir mindre och mindre beroende av inspiration, och bara gör det jag behöver göra.
    Det jag gillar med Peter Brown är att han har så olika stilar i olika böcker. Det kan vara skönt att tänka på när alla tjatar om att man måste “hitta sin stil” och sen hålla sig till den.

Kommentarer inaktiverade.