Vidare fundering.

Först så hade jag tänkt att jag skulle skriva ett långt och uttömmande inlägg om mig själv. Som någon sorts presentation. Man känner ju trots allt sig själv bäst och jag tänkte göra det lätt för mig.

Nu gjorde jag inte det. Jag gjorde det svårt.

Innan jag fortsätter så vill jag bara stryka under att jag kan ha jätte fel med allt jag skriver. Det här är ingen doktorsavhandling utan bara lite funderingar och reflektioner från min sida.

Vad var det då som fick mig att tänka om när jag valde vad jag skulle skriva om? Jo, det förra inlägget. För jag tänkte. Vad finns det från Afrika?

Jag började med att Googla “Childrens book from Africa” och “African children illustrationer” och liknande.

Överhängande av svaren handlade om barnböcker OM Afrika. Det fanns även några sidor som behandlade det muntliga berättandet. Jag uppfattade som att det fanns ett problem. Jag lät Neuronerna jobba och kollade igenom vänlistan på Facebook. Jag har en vän från Burundi. Så snabbt som ögat drog jag iväg ett mail och bad henne om hjälp.

Ganska snabbt fick jag lära mig att det var mycket franska barnböcker och att hon läste “Tintin” och “Clementine” och hon föredrog fotbollsböcker och Manga.

Efter ett tag kom hon på att “Les Tortues Ninja” var stora när hon var liten. Hon hade även mailat till sin halvsyster och frågat vad hennes tvååriga son gillade. Mussepigg.

Nu fick jag även läsa på lite om Afrikas historia och kolonialmakterna. Burundi blev självständigt 1962.

Klart att även litteraturen blivit påverkad av Europa.

Nu är Burundi ett väldigt litet land och kanske inte representativt för hela Afrika. Så jag har även slängt ut frågan till en man från Kongo men har inte fått något svar än.

Nu kändes det som om jag hade lite mer på fötterna rent historisk och började nu leta efter aktiva illustratörer från Afrika. Här följer en lista på några av dom jag hittade. Googla gärna och kolla in deras bilder.

Piet Grobler Sydafrikansk illustratör.
Véronique Tadjo bildkonstnär, romanförfattare och bildkonstnär från elfenbenskusten.
Christian Epanya Kamerunsk författare. Har gett ut tre bilderböcker.
John Kilaka Barnboksförfattare från Tanzania.

Nu ska jag fortsätta att botanisera i den Afrikanska bildhistorien. Hoppas att ni också gör det och blir inspirerade.

/Johannes

6 reaktion på “Vidare fundering.

  • Aha. Jag hade inte hört talas om Tingatinga. Även där finns kanske ett framtida inlägg. 🙂

 1. Intressant vinkling! Och vem skrev den politiskt inkorrekta (tror jag) Ditt och Datt som jag läste mycket när jag var liten och som jag tror att Katja har nu? Bilderna var, om jag minns rätt, afrika-inspirerade.
  Vi vet ju hur vi uppfattar afrika och dess bildspråk. Hur uppfattar man i Afrika europa och dess bildspråk? Alltså, inte översättningar utan med eget öga.

  • Intressant Göran. Kanske kan bli framtida inlägg. Jag sökte lite på nätet utan att hitta något om “Ditt och Datt”. Jag får kanske höra med Katja. När det lugnat ner sig. Om arton år;-)

  • Tingatinga-stilen är nog i mångas ögon just “afrikanskt bildspråk”. Samtidigt står det såhär på wikipedia: “Konststilen tingatinga uppstod […] inte minst som en konst för försäljning till utländska turister.” samt “Motivvalet är i stor utsträckning anpassat till västerländsk smak”. Man undrar ju lite då hur icke-kommersiell Afrikansk konst ser ut. Antagligen är den lika divers som Europeisk konst 🙂

   • Ja, spännande. Jag ska försöka komma i kontakt med fler från Afrika. Det är spännande.

Kommentarer inaktiverade.