Barnbok orsakar storm

I bland vill jag tro att vi har en ganska hög acceptans för saker och ting. En del saker kanske lite väl mycket men i det stora hela är det nog bra.

Häromdagen läste jag om en fransk barnbok av Claire Franek och Marc Daniau. Boken fanns med på en lista av böcker som potentiellt skulle kunna användas i skolundervisningen. Bokens titel är “Tous à poil!” och har skapat politisk storm. Titeln som på svenska blir “Av med kläderna alla!

ob_b9c933_livre-pour-enfants-tous-a-poil

Författarna till boken menar att de vill förmedla en avslappnad och avsexualiserad bild till kroppen.

Boken handlar om en skolklass som åker till en nudiststrand.

PHO03408bc6-924d-11e3-8a56-197ea9528b74-805x453Samtidigt går François Copé, ledare för UMP, det största oppositionspartiet i luften. För honom är boken ett tecken  moraliskt förfall i vänsterregeringens kölvatten

Vad säger nu? Är det okay med naket i böcker för barn? Eller är undergången nära?  Hör politik och barnböcker ihop?

tous-a-poil-2_4725613

Nakna damer i matsalen

2 reaktion på “Barnbok orsakar storm

  1. Om jag har förstått det hela rätt så använder politikerna den här boken som slagträ. så istället för att ta politiken till barnen så har politikerna tagit till sig barnböcker.

    Undra om boken finns på svenska.

  2. För mig hör politik och barnböcker självklart ihop! Så länge man håller sig inom svensk lag (dvs ingen hets mot folkgrupp etc). Jag menar verkligen inte att all barnlitteratur måste ta upp tunga ämnen men skulle man rensa bort allt som skulle kunna tolkas som en åsikt om något som faktiskt spelar någon roll i vår vardag skulle utbudet bli rätt trist. Om man skapar med barn som målgrupp tycker jag dock att det är extra viktigt att försöka visa en nyanserad bild av verkligheten och att ställa fler frågor än ge svar.

    När det gäller avsexualisering av kroppen känns det som att det är fler vuxna än barn som behöver ta till sig det budskapet…

Kommentarer inaktiverade.