Barnböcker (En tidsresa) del 1

Jag har funderat länge på vad jag skulle skriva om den här gången och samlat på mig en hel del material. Men så nu när jag väl sitter här så inser jag att jag inte alls ska skriva något av det. Inte just nu. Jag sparar det till senare och istället börjar jag från början. Från allra första början.

Det visade sig att det var ganska svår att ta reda på när den första barnboken skrevs.

Först måste man bestämma sig för vad barnlitteratur är för något. Är det böcker skrivna speciellt för barn? The Amber Spyglass skrevs för barn men anses vara en vuxenbok. Medan Mark Twains Huckleberry finns äventyr skrevs för vuxna men anses som barnbok i dag. Man skulle kanske säga att den barnbok är en bok med flera nivåer. en som man uppskattar som barn och sen en annan som vuxen.

John Amos Comenius bilderbok Orbis Pictus, 1658, brukar räknas som den första boken skriven för barn. En lärobok illustrerad med träsnitt.

JohnAmos copy copy

Första nöjesboken för barn skulle John Newbery stå för den gavs ut 1744 och hette A Little Pretty Pocket-Book och såldes med en boll för pojkar och en nåldyna till flickor.

johnNewbery

Innan dess hade barnlitteraturen till uppgift att uppfostra men senare skulle mycket av dessa berättelse anses olämpliga för barn. Dit hör sagor av Charles Perrault som dom flesta av oss känner till, om inte på annat vis så genom Disneys filmatiseringar.

I slutet av 1700-talet var barnböckerna till för att uppfostra barnen till bra samhällsmedborgare. Startskottet skulle vara Rousseaus Emile och John Lockes Some Thoughts Concerning Education.

66451_2

Under romantiken började det skrivas sagor i allt större utsträckning med fabler. En av dom riktigt stora under den här tiden var Anna Laetitia Barbauld. Hennes böcker gavs ut med större bokstäver än vanligt och skrevs med ett språk särskilt riktat till barn.

nose

 

Vad betyder barnböcker i dag? Vad är trendigt? Är vi upplysta? Och vem bestämmer vad dom ska handla om?

2 reaktion på “Barnböcker (En tidsresa) del 1

    • Det fanns så mycket spännande att läsa. Svårt att inte fördjupa sig alldeles i något. någon skulle skriva ett inlägg om Anna Laetitia Barbauld. Nu ska jag jobba mig framåt i tiden…

Kommentarer inaktiverade.