Barnböcker från när jag var liten.

Jag funderade lite på vad jag läste och tyckte om när jag var liten. Jag började med att gå igenom vad jag hade i mina bokhyllor. Jag har tre stycken bokhyllor. Två fullhöjd och en halv. Där fanns mycket faktaböcker och en hel del tidskrifter men ingen barnbok. Ett av svaren kan vara för att jag inte har några barn. Ett annat kan vara att vi var tre (Senare fyra) syskon som delade på böckerna. Jag är nummer två i skaran och således var många av böckerna ärvda från min storebror. Jag tror även att vi har en ganska stark muntlig tradition i familjen.

Så när bokhyllorna nu inte kunde vara till någon hjälp så fick jag återigen ta till dom där små grå.

Första boken jag kom att tänka på var “Petter och hans fyra getter” av Einar Norelius.

Varför nu den här boken satt sig i mitt minne är för att det var den första boken jag lärde mig att “läsa” utantill. Och större delen av boken finns kvar där uppe mellan öronen även om den fysiska boken förmodligen slutat sina dagar som pappersmassa efter oräkneliga “läsningar”.

 

Unknown

Petter och hans fyra getter är en bok på vers där orden rimmar vilket underlättade vid inlärningen.

Nästa bok som jag kunde dra mig till minnes som också etsat sig fast i mitt undermedvetna var en bok som min farmor läste för mig när jag var lite och det var “Skinn skerping” av Astrid Lindgren Jag minns att jag alltid blev alldeles kall i nacken och gömde mig bakom soffan när farmor läste den. Men hon fick inte sluta. Hade hon väl börjat så var hon tvungen att läsa klart. Annars så skulle skinn skerpings osaliga vålnad förfölja mig i skuggorna i all evighet.

62641028_o2

Bilderna i boken fick mitt blod att frysa till is. Jag verkligen avskydde den. samtidigt ville jag höra den. Många gånger.

 

 

Sen kom jag att tänka på en bok till som gjort intryck på mig. Men den kan jag inte komma på vad den hette. Jag ska leta runt nästa gång jag är hos föräldrarna. Den handlade i alla fall om en åsna som inte får vara med i ett julspel som skall anordnas bland människorna. Dom andra djuren tycker synd om den och gör ett vackert täcke till åsnan (eller om det var en mulåsna) Jag har för mig att det var ganska så fina bilder i den i alla fall.

 

Som avslutning hittade jag faktiskt en bok från min barndom i min bokhylla. En bok om kroppen för barn. Väldigt spännande och lite äcklig minns jag att jag tyckte.

barnbok012

barnbok013

Vad har du för bokminne från när du var liten?

6 reaktion på “Barnböcker från när jag var liten.

  1. Mina vaga minnen är främst från en bok om dinosaurier/drakar som låg i en hög och sov. Det såg så otroligt mysigt ut.
    Och en annan bok om en sjöjungfru, där håret var av päls. Mina föräldrar har tyvärr gett bort den nån gång för längesen.

  2. Jag gillade också Petter och hans fyra getter… Den är väldigt tillfredsställande på något sätt, olika färger, en och en, förutsägbart. Och hämnden i slutet hehe. Sparar andra barnboksminnen till ett annat inlägg…

    • Ja, jag har nog inte funderat så mycket på varför jag gillade den. kanske var det enkelheten i bilderna. Jag har en åttaårig kompis som jag vet har den. Jag ska nog sticka dit och läsa.

      Jag ser fram emot dina barnboksminnen 🙂

Kommentarer inaktiverade.