Boktips: Titta ner i havet

dsc04032

För ett par dagar sedan fick jag höra att hälften av allt liv i haven har försvunnit på lite drygt 40 år. Det är så förfärligt att det inte riktigt går att ta in. De känsliga korallerna kan mycket väl försvinna helt under min livstid. En forskare jämför människans massutrotning av havets arter med massutrotningen som orsakades av en asteroid för ungefär 66 miljoner år sedan, då dinosaurierna försvann. Med tanke på allt det känns det fint att rikta blicken ner i havet och lära sig mer om det liv som ännu finns kvar.

Titta ner i havet är en faktabok fylld av flikar att öppna. Som en julkalender ungefär. Den innehåller korta texter om allt möjligt som finns i havet. Sidorna är gjorda av tjock kartong med rundade hörn, och hela boken känns tålig.

När mitt barn och jag läser den så är det just det där med flikarna vi tycker är roligast. Vi bläddrar runt och lyfter de flikar vi tycker verkar mest spännande. Texterna är så korta att de aldrig hinner bli tråkiga. Men vissa saker vill vi veta mer om, och då googlar vi efter mer information. Till exempel så hittar vi en papegojfisk “som gömmer sig inuti en geléartad påse”. Jag tänkte att illustratören måste ha överdrivit lite här, men det visar sig att naturen är mer otrolig än vad man kan tänka sig.

dsc04037

Ett annat djur vi upptäcker i boken är Praya dubia. “Lika smal som din handled men kan bli längre än en blåval”. Att läsa om saker jag själv inte kände till, tillsammans med mitt barn, känns väldigt fint. Vi upptäcker och fascineras verkligen tillsammans.

dsc04034

Titta ner i havet är skiven av Kate Davies och illustrerad av Colin King. Den ges ut av Ordalaget bokförlag.

/Sanna