En bildprocess

Jag jobbar för tillfället på illustrationer för en bilderbok om spökjägaren Spanare Spender, och tänkte visa hur en bildprocess i det arbetet kan se ut.
Det börjar med att jag får en bildbeskrivning av uppdragsgivaren, för i det här fallet har uppdragsgivaren väldigt klara bilder av hur karaktärerna ser ut. Så får jag tolka. Just den här bilden ska illustrera Spender i samtal med ett av berättelsens troll. Efter beskrivning skissar jag upp en slags karaktärsmall först, den blev så här:
IMG_6672

Sen skissar jag upp scenariot med den som utgångspunkt. Självaste Spender har jag redan skissat fram sen tidigare.
IMG_6673
Här ville uppdragsgivaren att trollet skulle vara fetare och “flebbigare”.
Så då flebbade jag till henne lite:
IMG_6674

Den här skissen fick godkänt, så jag började med färgskissen och gjorde olika färgtester(och gjorde uppenbarligen anteckningar om Kirkegaards “Knight of
resignation” på samma papper…). Om det är en ganska monoton färgskala som gäller så brukar jag inte göra färgskissen, men när det är många olika färger så vill jag gärna testa först hur jag ska balansera dem.
IMG_6675

Efter att färgskissen också är godkänd så börjar jag med linjeteckningen/tuschningen, med skissen som underlag, på ljusbordet. Sen färglägger jag. I det här fallet använder jag akvarellpennor och stompf.
Efteråt scannar jag in bilden och justerar kontrasten i Photoshop. Och så skickar jag till uppdragsgivaren, som efter den här typen av korrespondens oftast inte har något att anmärka på, och bilden är klar.
IMG_6350

/Linda