Engelskspråkiga bilderböcker på internet

Ungefär hälften av av bilderboksutgivningen i Sverige är översättningar. Det finns dock många utländska bilderböcker som inte översätts till svenska. Min mormor köpte alltid en bilderbok till mig och mina systrar när hon hade varit ute och rest, mer än en gång på ett språk som jag varken då eller nu förstår. Det blev mer eller mindre lyckat. I vissa böcker berättade bilderna mer än halva historien, i andra hade vi inte har någon aning om handlingen men bilderna var tillräckligt fina för att det inte skulle spela någon roll. Andra fick stå i bokhyllan, olästa.

Om man har som krav att förstå språket (vilket för mig betyder svenska eller engelska) finns det ändå en gigantisk skatt därute att upptäcka. Dels finns det böcker på engelska som inte översätts till svenska, dels finns det böcker från andra delar av världen som är översatta till engelska men inte svenska. Via internet kan man hitta (och köpa) böcker som man aldrig skulle komma i kontakt med via svenska bibliotek och bokaffärer. Här kommer några tips om ställen på internet där man kan leta bra bilderböcker på engelska.

1) Amazon.co.uk och Amazon.com – diverse topplistor bilderböcker. På den brittiska sidan dominerar Julia Donaldson/Alex Scheffler, på de amerikanska topplistorna är det Oliver Jeffers och Jon Klassen. Letar man runt lite kan man dock även hitta annat.

2) Prisvinnare. I både USA och UK finns det flera stora bilderbokspris, Caldecott award är en av de mer kända. Stora tidningar som t.ex. New York Times och The Guardian har också egna pris och årslistor. Googla “picture book award”.

3) Hittar du en bok du gillar, gå in på förlagets hemsida och kolla deras övriga utgivning. Jag trillade över “Wild” (Emily Hughes) som jag totalälskade, hittade sedan via Flying Eye Books även “Topsy turvy world”, “Pongo” och “One night, far from here” som alla är superfina böcker.

4) Podcasts. Jag har dock inte hittat så många… Tipsa gärna om du känner till någon! Ett par av de jag lyssnar på regelbundet är The Guardian Children’s Books podcast (som dock handlar mest om YA) och Brain Burps about books (var dock beredd att lyssna på mycket babbel).

5) Engelskspråkiga bilderboksbloggar. Tyvärr har jag inget konkret tips, av diverse skäl (främst tidsbrist) har jag satt hårda begränsningar på mitt bloggläsande… Googla picture book review blog alt. kid lit book review blog. Jag tror bloggar kan vara bra för att hitta böcker som inte nödvändigtvis är bestsellers men också böcker från andra länder än USA och UK. Jag hoppas återkomma på den här fronten!

Slutligen vill jag ge tips på några pärlor som jag inhandlat under året (utöver ovan nämnda böcker från Flying Eye Books):

  • Flotsam (David Wiesner)
  • The Curious Garden och Mr Tiger Goes Wild (Peter Brown)
  • Journey (Aaron Becker)
  • The Very Big Carrot (Satoe Tone)

För mig räcker det ofta med att bildgoogla boktiteln för att få en uppfattning om det är något jag kommer att gilla eller ej. Ett sista tips: Köper ni böcker med syftet att läsa dem för barn, undvik böcker på rim! De är mycket svårare att simultanöversätta…

//Frida

En reaktion på “Engelskspråkiga bilderböcker på internet

  1. Intressant. Inser att jag ligger fullständigt i lä när det gäller böcker och fullständigt när det gäller barnböcker. Men det är spännande!

Kommentarer inaktiverade.