Flickor i rymden – serier!

Nu blir det serier! Och grrrrlpower! Och rymd! Tre snabbistips kommer här:

1. Zita the Spacegirl – Ben Hatke

När Zitas bästa kompis förflyttas till en okänd plats via en upphittad maskin följer Zita efter för att rädda honom. De hamnar i en märklig värld där Zita får rollen som intergalaktisk hjälte. Ben Hatke som ligger bakom serien är väldigt bra på att hitta på roliga och fantasifulla figurer (han har bland annat gjort den superfina bilderboken “Julia’s House for Lost Creatures”). I den här berättelsen kan man hitta allt ifrån neurotiska robotar till gigantiska sniglar (och med sniglar menar jag snäckor). Men det är inte bara bilderna som är fantastiska i denna boken, berättelsen har ett skönt tempo, lagom med action och lagom nivå på läskigheterna. Tyvärr finns den inte översatt till svenska men den fungerar bra att simultanöversätta!

Följs av Legends of Zita the Spacegirl och The Return of Zita the Spacegirl. Finns på ett bibliotek (förhoppningsvis) nära dig!

2. Cleopatra in Space – Mike Maihack

Cleopatra är dotter till farao i gamla tiders Egypten. Några märkliga stentavlor transporterar henne in i framtiden, där hon finner att hon är väntad. En gammal profetia pekar ut henne som galaxens räddare! Hon börjar skolan och får lära sig att skjuta med laserpistol och andra praktiska rymdstridskonster. Alltför snart är det skarpt läge… Ytligt sätt är berättelsen lik Zita the Spacegirl, men medan serien om Zita har fokus på äventyr och fantasi, finns det här ett större fokus på action. Denna serien berättar också mer om Cleopatras vardagsliv i skolan, med vänner, läxor etc. Den här finns inte heller översatt till svenska men är om möljigt ännu lättare än Zita att simultanöversätta då det är mer actionscener än dialog!

Följs av The Thief and the Sword och Secret of the Time Tablets.

3. Kapten Klara i rymden (japp, en serie på svenska!) – Johan Wanloo

Kapten Klara och krokodilen Harry är tillbaka! Och vart är väl mer logiskt att åka efter att man utforskat djuphavet än till rymden!? Kapten Klara är en skön tjej, hon har en härlig kombination av impulsivitet och skarp hjärna. Hon frågar ingen, hon gör! Och hon låter ingen sätta sig på henne. När en gullifierare påstår att lapp för ögat och sliten kavaj inte är gulligt svarar hon: Det kanske är gulligt för mig! Liksom de andra två serierna är denna fantasifull och actionfylld, men här är fokuset lite mer på humor. Det är snabba svängar, rappa käftar och knasiga karaktärer.

Uppföljare till Kapten Klara i underjorden.

Vilka är era favvorymdtjejer?

//Frida