Gästbloggare: Vanja Persson

Idag gästbloggar Vanja Persson. Hon har skrivit boken Morfars tofflor, som nu i vår kommer ut på förlaget Magic Wonders.

/Sanna

magic-wonders-morfars-tofflor-plano_webb (1)

Mitt första försök som författare var när jag var fyra år gammal och skrev en berättelse om en prinsesskatt som fått ungar. Under åren har jag fortsatt fundera ut berättelser, men sällan skrivit ner dem. Eller så har jag skrivit ner de första raderna och nöjt mig med det. Det var först när jag bestämde mig för att ta skrivandet mer på allvar och anmälde mig till en skrivarkurs på Mittuniversitetet som det ändrades. Ett bra kursupplägg och inspirerande kurskamrater gjorde stor skillnad för mitt skrivande. Sedan dess har det hunnit bli några böcker som faktiskt blivit färdiga, men minst lika många idéer ligger och väntar på att skrivas.

Även om jag gärna skriver för vuxna är det barnböcker som lockar allra mest. Tänk att få följa ett barns första steg in i den magiska bokvärlden! Jag gillar variation när jag skriver så jag blandar gärna åldrar och teman. Morfars tofflor är min femte bok, den andra om detektiven Liam. Tidigare har jag skrivit (och illustrerat) en julbok om en elefant som vill fira jul men inte riktigt vet hur man gör, en magiskt realistisk bok för barn i åldrarna 8-12 år samt en bok för vuxna.

I samband med att jag började skriva skönlitterärt hade jag ett extrajobb på Stockholms Handikappidrottsförbund vilket gjorde att jag blev medveten om hur sällan barn (och vuxna) med funktionsnedsättningar får vara sig själva i böcker. De få gånger de överhuvudtaget är med brukar det vara funktionsnedsättningen som är i fokus. Jag ville att Liam skulle få vara som vilket barn som helst, nyfiken, lite busig och bra på att lösa små mysterier. Rullstolen nämns därför inte i texten utan den finns bara med som en självklar del av hans liv. För mig känns det också bra att en del av försäljningen går till StHIF:s barn- och ungdomsverksamhet då det är rätt uppenbart att det är ett område som behöver alla pengar de kan få.

Gamla bilder 022

Vanja som liten

/Vanja Persson