Intervju: Elias S. Ericson

Förra hösten gick jag den roliga kursen Bilderböcker för barn på HDK i Göteborg. Där fanns flera väldigt begåvade personer. En av dem var Elias S. Ericson. Nu har boken som han jobbade med kommit ut på Kabusa Böcker! Den heter Blompojken och handlar om en pojke som är bra på sitt sätt, utan att gilla “coola bilar” och utan att vara “stor och stark”. Texten är kort och varje ord känns valt med omsorg. Den bildar liksom en rytm och är väldigt lätt att läsa högt. Min favoritdel i texten är:

Liten pojke
Inte stor, men
Inte stark, men
Blompojken han tänker bra
Blompojken han ritar fint
Inte stor och stark
Men annars väldigt bra

Blompojke2

Bilderna tycker jag också mycket om. Färgerna är superfina, och jag gillar att texten har olika färg, beroende på färgerna i bilderna.

Jag vill även tipsa om Elias seriealbum Åror, även om den inte är för barn utan för unga/vuxna.

Här följer en intervju med Elias!

/Sanna

Elias Porträttbild

Hur fick du idén till Blompojken? Visste du direkt hur bilderna skulle se ut eller krävdes det mycket skissande?

Blompojkens kärna kom till på HDK:s kurs Bilderböcker för barn. Efter att jag spenderat timmar på att skriva ett helt annat manus – som jag aldrig riktigt blev nöjd med – åkte jag ut på stan för att komma på andra tankar. Plötsligt när jag var ute och promenerade började Blompojken dikt upp sig själv i mitt huvud. Det var en väldigt konstig upplevelse: den skrev liksom sig själv helt utan förvarning, så jag sprang in i närmsta byggnad och satte mig ner för att skriva och göra de första skisserna. Det ursprungliga manuset har knappt ändrats sedan texten uppenbarade sig för mig den där dagen.

Jag visste dock inte hur bilderna skulle se ut från början, utan gjorde flera små frimärksskisser innan jag förstod hur boken skulle gå ihop. I och med att texten är väldigt enkel var vissa uppslag särskilt svåra att komma på hur jag skulle illustrera. Text och bild skulle samspela, inte säga samma sak!

Gällande karaktärsdesign var det för mig viktigt att om jag nu skulle göra en bilderbok om en pojke skulle han i alla fall inte vara könsnormativ eller vit. Barnbokskulturen präglas fortfarande av ett tråkigt antal blonda, vita pojkar med stereotypt pojkigt könsuttryck. Det finns ingen anledning för mig att bidra fler såna böcker när så många barn exkluderas från media. Jag hoppas att fler barnboksförfattare ska börja förstå vikten av mångfald i kultur: särskilt barnkultur. Att kunna spegla sig själva i fiktionella karaktärer är något alla borde få göra, oavsett kön, sexuell och/eller romantisk läggning, etnicitet, kroppstyp eller funktionsvariation.

Tidig storyboard

Tidig storyboard till Blompojken

Vad är det (om något) du främst vill förmedla med boken?  Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Blompojken har många budskap, men främst vill jag berätta att förtryck aldrig är offrets fel. Blompojken måste inte sluta vara normbrytande, folk måste sluta trakassera honom.

Allra helst vill jag att folk som på olika sätt liknar Blompojken ska läsa boken och finna trygghet och stöd. Min personlighet var inte som Blompojkens när jag var liten, men jag kan ändå relatera till känslan av att pressas till att sluta vara annorlunda för att göra omvärlden bekväm. Jag tror jag hade mått bra av en bok med Blompojkens budskap under många olika perioder i mitt liv.

Vad inspirerar dig när du tecknar? Har du några favoritillustratörer/konstnärer?

Jag finner inspiration överallt och har svårt att välja favoriter! Texten i Blompojken inspirerades av spoken word, Vem ska trösta knyttet av Tove Jansson och skrivarstilen som Gro Dahle – som var min lärare under barnbokskursen – har.

Bildkonstnärligt kan jag inte komma på någon specifik person som jag inspirerades av just för Blompojken. Jag har en bred stilmässig smak: alltifrån simpla svenska socialrealistiska serier till överromantiskt blommig 70-talsmanga. Jag tror jag tog in många olika element utan att reflektera över dem aktivt.

Vad har du fått för reaktioner på Blompojken?

Mycket positivt. Folk har berättat väldigt fina historier om både barn och vuxna kunnat relatera till Blompojken på olika sätt. Det gör mig väldigt glad att lyckas nå ut till folk på det viset!

Vad håller du på med nu? Blir det fler bilderböcker i framtiden?

Just nu går jag på Serieskolan i Malmö och försöker att bredda min smak och stil: tillbaka till grunderna för att bli bättre i det långa loppet! Jobbar också på en väldigt annorlunda historia, science fiction-webserien ESPACED. I korta drag handlar den om en tjej i en svensk småstad som råkar bryta sig in i ett rymdskepp och plötsligt finner sig själv i ett science fiction-äventyr. Alla huvudkaraktärer tillhör grupper som är underrepresenterade i media: det känns roligt att kunna göra en historia som mest centrerar kring rymdäventyr men att samtidigt bidra till en större mångfald inom serier! Den går att läsa på espacedcomic.tumblr.com .

 

2 reaktion på “Intervju: Elias S. Ericson

  1. Intresssant! Jag har inte läst boken (än) men gillar verkligen den lilla storyboarden, så himla fin!!! Och smart att redan på det stadiet tänka i stora färgfält och stämningar, mina egna bilder blir ofta väldigt plottriga färgmässigt. Ska genast kolla in ESPACED!

Kommentarer inaktiverade.