Ivägskickad dummy – vad hände sen?

I mitten av mars skickade jag min bilderboksdummy till sex förlag: Opal, Natur & Kultur, Alfabeta, Bonnier Carlsen, Rabén och Sjögren och OLIKA förlag. Läs mer om förberedelserna här. Detta är vad som hände sen:

  • 23 april: Rabén & Sjögren: standardrefusering
  • 25 april: Alfabeta: standardrefusering
  • 7 maj: Natur och Kultur: standardrefusering
  • 27 maj: Bonnier Carlsen: standardrefusering
  • 28 maj: Opal: standardrefusering
  • 5 juni: OLIKA: refusering med lite positiv kritik!

Jag hade visserligen förberett mig på att inte få napp på första rundan men efter fem standardrefuseringar blir man ändå lite nedstämd. Därför blev jag väldigt glad när jag i början av juni fick ett mail av OLIKA där de visserligen refuserade mig men också gav mig lite pepp! Såhär skrev de: “Det är en riktigt rolig idé som tar fasta på fantasi och barnets perspektiv, och du har en fin berättarröst! Det är också väldigt fint gjort, ett imponerande arbete. Tyvärr passar det inte vår planerade utgivning, så vi får avböja utgivning. Men önskar dig lycka till med det hos andra förlag, och med det fortsatta skrivandet!”

Jag har stor förståelse för att de allra flesta förlag inte har möjlighet att ge något personligt omdöme men så glad man kan bli över några få ord! Efter sommaren har jag fortsatt arbeta på manuset. Jag har också omarbetat formatet och bilderna och känner mig snart redo att skicka ut dummyn på en ny runda (till andra förlag den här gången). Glöm inte, den stora majoriteten av de som lyckas kännetecknas inte av någon slags medfödd talang utan av att de inte ger upp!

//Frida