Ronja

Ronja

Häromdagen tittade jag på Ronja igen! Jag älskar den av hela mitt hjärta, och berörs fortfarande starkt av den. Vad säger ni, ska vi inte strunta i det här samhället och flytta ut i skogen? Den här berättelsen kan vara den som jag kände igen mig mest i som liten. Närheten till naturen är något så starkt i Astrid Lindgrens berättelser och kanske som allra mest just här.

Specialeffekterna må vara gamla (och ändå så välgjorda), men jag slås av tanken att det förmodligen inte skapats ett mästerverk som detta inom barnkulturen, varken förr eller senare! Astrid Lindgren hade verkligen förmågan att berätta en historia utifrån ett barns känslor och synsätt. Det finns inget konstlat i sättet hon målar upp Ronjas värld. Det finns en sådan värme och äkthet i sättet karaktärerna är utformade och även föräldrarna får vara mänskliga, ibland väldigt mänskliga. Mattis verkar helt sakna självdistans och är vild och glad som en rövarhövding ska vara. När han återförenas med sin dotter tåras mina ögon än idag.

Ronja och Birk

Birk och Ronja är vilda och fria, utan samhällets begränsningar som skönhetsideal och stillasittande undervisning hela dagarna. Samtidigt tar de själva stora beslut och vågar gå sina egna vägar. De modiga och har en stark känsla för moral. De är också fria i sina könsroller och får vara nyanserade karaktärer med många olika färdigheter och egenskaper.

Trots att det bara är 30 år sedan boken filmatiserades ser jag redan en stor skillnad i vad som anses vara okej att visa för barn. Under avlusningen ser vi hela rövarbandet springa nakna i snön och till våren badar barnen nakna i skogen. Jag tror att risken för en dålig kroppsuppfattning och komplex ökar när nakenhet blir så tabu som det är idag och vanliga kroppar i alla åldrar blir en sällsynt syn.

I januari i år kom nyheten av Ronja Rövardotter ska bli anime, i Goro Miyazakis regi. Han är son till Hayao Miyazaki som bland annat gjort “Spirited Away”. Det är svårt att se en favoritfilm bli omgjord, men samtidigt är jag glad för att nya generationer får återberättat den här historien, på ett sätt som är mer lättillgängligt för dem. Det är med spänning och viss bävan som jag inväntar resultatet!

Är Ronja Rövardotter fortfarande oöverträffad inom barnkulturen? Vad tycker du?

/Marta

3 reaktion på “Ronja

  1. Det är alltid svårt att göra en nyproduktion. Det får inte vara för likt och det får inte vara för olikt. Kanske bra att det är en helt annan stil.

  2. “Med spänning och viss bävan” håller jag verkligen med om! Hennes kläder ser inte så väldigt Ronja-aktiga ut på den där bilden… Jag känner redan hur kritisk jag kommer att vara 🙂

Kommentarer inaktiverade.