Samlingsböcker med bilderboksillustrationer

För er som gillar att frossa i bilderboksillustrationer kommer här fyra boktips:

littlebigbooks_lay

1. Little Big Books (2012, Gestalten, Tyskland).

En fantastiskt snygg bok, både utanpå och inuti. Här samlas “de bästa och mest lovande bilderboksillustratörerna” i hela världen (med ganska kraftig övervikt på Europa och särskilt Frankrike, USA är exempelvis endast representerade med ett fåtal illustratörer). Från Sverige finns Camilla Engman (som jag måste erkänna var ett nytt namn för mig), Lena Sjöberg och Stina Wirsén representerade. På förlagets hemsida kan man läsa mer om boken och se fler bilder.

1000_illustrations_for_children

2. 1000 illustrations for children (2013, Quarry Books, USA)

Inte lika snygg utanpå som Little Big Books men massor av fint inuti. Fördelningen av medverkande illustratörer över världen är ungefär densamma (flest från Europa) med största skillnaden att USA representeras av klart flest illustratörer (tätt följd av Frankrike). Från Sverige finns endast Sara Lundberg med. Boken kan köpas på t. ex. adlibris.

contemporary_swedish_illustrators

3. Contemporary Swedish Illustrators (2013, Statens Kulturråd)

År 2013 var Sverige hedersgäst på den årliga bilderbokskonferensen i Bologna. En jury valde ut 31 samtida svenska bilderboksillustratörer som skulle representera Sverige, dessa samlades också i en bok. En jättefin bok! Beställ här.

3x3_21_Cover

4. 3×3 the magazine of contemporary illustration – Issue 21 with Children’s Show 9 (2012)

Tidningen 3×3 har varje år en tävling där man kan skicka in sina illustrationer (publicerade eller opublicerade) i en av tre kategorier, children’s illustration, professional eller student. En oberoende jury väljer sedan ut vilka av alla tusentals bidrag som får vara med i den årliga samlingsvolymen (“3×3 Annual”). År 2012 hamnade vinnarna i kategorin children’s illustration i ett eget nummer av tidningen, issue 21, som därför är praktiskt att införskaffa. Förutom en massa illustrationer innehåller den några intressanta intervjuer. Från Sverige finns Lena Sjöberg representerad. Beställer gör man på 3×3’s hemsida.

Det som slår en när man bläddrat i dessa böcker om och om igen är: finns det inte en enda bra bilderboksillustratör från hela kontinenten Afrika? Tja, efter lite efterforskningar verkar det faktiskt tyvärr vara lite sämre med det, vilket kanske kan symboliseras av detta initiativ. Överlag är utvecklingsländer dåligt representerade. Har inte människorna där tid att syssla med bilderböcker? Jo det tror jag nog, men de har antagligen något sämre tillgång till kanaler för global marknadsföring. Man får alltså kämpa lite hårdare om man vill få tag på bilderbokskonst från dessa länder, kanske är det till och med så att man får leta på andra ställen än internet (!?!?!?!?!? tanken är hisnande hehe). Fortsättning följer…

//Frida

2 reaktion på “Samlingsböcker med bilderboksillustrationer

Kommentarer inaktiverade.