Serier för barn 3-6 år

Mårten Melin skrev häromveckan en krönika på barnboksakademins hemsida om det dåliga utbudet av svenskproducerade serier för barn. Jag håller fullständigt med! Innan jag började skolan plöjde jag Bobo, Gnuttarna, Goliat, Pellefant, och Bamse (så klart). Det fanns dessutom en uppsjö av helt ok översatta serietidningar. Jag var galen i serier, läste hellre än lekte med andra barn. Vad finns det nu för 3-6-åringar i mataffären? Bamse, Kalle Anka och en massa könsuppdelat översatt skit (rätta mig om jag har fel, jag kan mycket väl ha missat något).

Då och då kommer det ut serieböcker, t.ex. Loranga, Kapten Klara i underjorden, Katten Nils och Morris: Den mystiska ön. Men särskilt ofta är det inte. Har man gjort en kort serie med barn 3-6 år som målgrupp finns det alltså numera ingenstans att publicera den (KP har visserligen några sidor i varje nummer men där får man väl ändå säga att målgruppen är skolbarn). Kan man starta en egen serietidning? Tidningen Tivoli var ett trevligt initiativ men det gick ju inte så bra så särskilt hoppfullt känns det inte. Det gäller alltså att skriva ihop tillräckligt för ett helt album, men chanserna för utgivning är små.

Ok, det är ganska drygt att högläsa ur serier eftersom man måste följa med fingret vem det är som säger vad. Men jobbigt är det inte. Jag är övertygad om att serier är en inkörsport för många till läsningen. Att jag plöjde serier som barn har inte gjort att jag läste färre andra böcker, snarare tvärtom. Min egen fem-och-ett-halvt-åring älskar serier, vi köper mycket på second hand men det hade också varit trevligt med lite nytt.

Glädjande är dock att Rabén och Sjögren vill utveckla sin serieutgivning via ett samarbete med Kolik förlag. Jag väntar med spänning!

//Frida